Vitamín B12 (kobalamin) je vitamín ze skupiny vitamínů B; je rozpustný ve vodě.
Molekula vitamínu B12 je poměrně složitá; základem je komplexní vazba centrálního atomukobaltu se čtyřmi atomy dusíkupyrrolových jader, vázaných spolu do porfyrinového skeletu. Toto uspořádání je silně podobné molekule hemoglobinu, kde je centrálním atomem železo nebo chlorofylu s atomem hořčíku.
Vitamin B12 je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby, podílí se na syntéze DNA a ATP a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému.
Hlavním zdrojem tohoto vitaminu v potravě jsou živočišné produkty: vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti. Správný přísun potřebného množství vitaminu B12 do organizmu zlepšuje paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Vitamin B12 je součástí preparátů pro léčbu onemocnění jater, střev a slinivky břišní. Nedostatek kobalaminu se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním paměti, duševní výkonnosti a svalové koordinace.
Sloučenina kobalaminu hydroxykobalamin se používá při otravě kyanidy.
Doporučená denní dávka jsou pouze 3 mikrogramy denně, při přebytku se ukládá v játrech, kde tvoří zásoby i na několik let.
Problematické zásobení může být u lidí, kteří ze své stravy vyloučí některé živočišné produkty. Laktoovovegetariáni a laktovegetariáni mohou vitamín přijímat z mléka a mléčných výrobků, případně z výrobků obohacených o vitamín B12. Přijímání vitamínu může být problematičtější u veganů, protože žádný přírodní, čistě rostlinný zdroj se neprokázal jako dostatečný, a proto by vegani měli přijímat vitamín B12 především z výrobků obohacených o vitamín B12 nebo z doplňků stravy. Každopádně přísun vitamínu B12 zůstává pro všechny vegetariány nejkontrolovanější položkou výživy.