POTŘEBY:
4 filety z jakékoli ryby (možno použít i pangase)
Citronová kůra z řádně omytého citronu
Čerstvý/mražený kopr
Sůl, pepř
Olivový olej na pokapání ryby
Na pyré:
1 kg brambor
120 g másla
120 ml smetany
1 lžíce celozrnné hořčice, sůl
Na omáčku:
2 mrkve nakrájené na kostičky
2 cibule nakrájené na kostičky
4 stroučky česneku na plátky
300 ml. vývaru (zeleninový nebo kuřecí nebo rybí)
200 ml bílého vína
Svazek tymiánu a rozmarýnu
150 ml rajčatového džusu (pokud není, tak oloupat 2 rajčata a nakrájet na kousky)
Lžíce másla + 100ml smetany na zahuštění, příp. pepř na dochucení, sůl není třeba – vývaru je slaný
Čerstvá bazalka, petrželka, příp. jiné na ozdobu
PŘÍPRAVA:
Filety nakrájíme na proužky (např. 10x4cm), tyto podélně nakrojíme tak, aby do něj šlo nasypat citr.kůru+kopr+osolíme,opepříme a zase je přeložíme zpět a zabalíme do potravinářské fólie.Na obou koncích uvážeme provázkem (viz foto) těsně, aby zůstalo co nejméně vzduchu. Dáme odpočinout.
Mezitím dáme vařit osolené brambory na pyré.
Dále dáme vařit do vývaru mrkev, cibuli, česnek, víno, džus/rajčata, tymián, rozmarýn, příp. pepř a dusíme cca 40min. Potom zahustíme máslem a smetanou, necháme projít varem a odstavíme. Vše propasírujeme přes síto, nebo rozmixujeme.
Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme, přidáme máslo, smetanu a hořčici a našleháme pyré.
Vše udržujeme teplé.
Do hrnce dáme vařit vodu a vložíme zabalené filety, vaříme zvolna 10 minut, potom odstraníme folii.
Vejce rozklepneme dle fota do potravin.folie, kterou jsme dali do misky a provázkem stáhneme tak, aby tam zůstalo co nejméně vzduchu (vejce potom pěkně sedí ve vodě). Vaříme v hrnci na "hniličko"cca 5min. Po této době budou držet tvar a folie stáhneme.
Naservírujeme dle vlastní fantazie a dobrou chuť.