Kyselina stearová

5. únor 2012 | 17.32 |

Kyselina stearová je jedna z mnoha organických (karboxylových) kyselin. Její vzorec je C17H35COOH. Je to vyšší mastná kyselina. To znamená, že její estery s glycerolem jsou složkami tuků.

Kyselina stearová je obsažena v přirozených tucích. Je bezbarvá. Její hustota je 941 kg/m3 a její molární hmotnost je 284,486 g/mol. Kyselina stearová je za normální teploty pevnou látkou, taje při 70,1 °C, vře při 358 °C. Její soli se nazývají stearany, používají se k výrobě mýdel a pracích prostředků. Kyselina stearová tvoří směs s kyselinou palmitovou. Tato směs se nazývá stearin, je to látka podobná vosku a používá se k výrobě mýdla a svíček.Stearát draselný (draselná sůl/mýdlo stearinu) je používán jako účinný emulgátor při výrobě syntetického, zejména butadienstyrenového kaučuku (SBR, emulzní SBR, ESBR), zpravidla ve směsi s mýdly pryskyřičnékyseliny abietové (kalafunátů).

Strukturní vzorec

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře