Ovoce

1. březen 2012 | 14.21 |

Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Starořímskou bohyní ovoce či ovocnářství byla Pomona, jinak chápaná jako personifikace ovoce. Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů. Hlavní složkou ovoce je voda a sacharidy. Obsah bílkovin a tuků je zanedbatelný (pod 1%).

Ovoce obvykle rozdělujeme na ovoce mírného pásu, tropické a subtropické ovoce.

Neexistuje jednotná definice pojmu ovoce. Jedinou možností, jak přesně určit, co je a co není ovocem, je určit toto dohodou a taxativně vyjmenovat.

OVOCE MÍRNÉHO PÁSU:

  • Jádroviny (jabloň - jablka, hrušeň - hrušky)
  • Peckoviny (třešeň - třešně, broskvoň - broskve, slivoň - švestky, meruňky a ringle)
  • Skořápkoviny (líska - lískový ořech, ořešák - vlašský ořech, jedlý kaštan)
  • Drobné ovoce (borůvka, brusinka, černý rybíz, červený rybíz, bílý rybíz, angrešt, klikva, vinná réva - hroznové víno, maliník - malina, ostružiník - ostružina, jahodník - jahoda, moruše)

Soubor:Fruit Stall in Barcelona Market.jpg
 

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře