Zelenina

1. březen 2012 | 15.15 |

Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno.

Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé její druhy se využívají i jako koření.

Mnohé jiné druhy zeleniny jsou pak předmětem sporů, zda jde o ovoce, nebo zeleninu (například rajče, někdy banán apod.). Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky). Za ovoce se považují většinou plody víceletých rostlin (stromů, keřů, polokeřů či jahodníku). U ovocných druhů je předpoklad vytrvalosti a opakování produkce plodů.

Zelenina se rozděluje do několika skupin:

nejčastěji podle částí rostliny, pro které je především pěstována
  • Plodová zelenina
  • Kořenová zelenina
  • Listová zelenina
  • Naťová zelenina
  • Lusková zelenina
  • Cibulová zelenina
další skupiny
  • Kořeninová zelenina
  • Víceletá zelenina
  • Plodová zelenina
  • Košťálová zelenina
  • Sinice a řasy
  • Houby

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář