Kapusta neboli brukev je košťálová dvouletá zelenina. Prvním zmínky z historie kapusty jsou ze Středozemní kultury. Kapustu pěstovali již Egypťané, kteří znali jednoduché druhy kapusty. Dále se pak v historii lidstva kapusta objevuje koncem středověku. V 16. a 17. století už se vědělo o kapustě a jejích blahodárných účincích na lidský organismus. V té době už se odrůdy podobaly těm dnešním. V Novověku se hojně začala kapusta pěstovat a šlechtit. Nejvíce podobná starým odrůdám je dnešní kapusta listová. V dnešní době je rozšířená po celém světě avšak v Evropě nejvíce.
Vitamín B1, B2, B3, B9 (kyselina listová), vitamin C, vitamin E, vitamin K, vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík.
Kapustu můžeme připravovat na mnoho způsobů jako např.:vařit, smažit, dusit, zapékat, pařit atd. Syrová se však nejí. Dále se dá použít do salátů. Může se použít i do studených salátu ale před konzumací se musí povařit ve vroucí vodě.
Kapusta je celkem odolná rostlina. Vydrží i teplotu kolem 15°C a to bez jakýchkoliv známek poškození. Většinou se však kapusta pěstuje ve skleníku.