Rooibos

31. květen 2012 | 18.03 |
› 

Rooibos (Aspalathus linearis) je bobovitá rostlina, používaná na výrobu bylinného čaje. Již přes mnoho generací je tento nápoj populární v Jižní Africe a nyní se už konzumuje v mnoha zemích po celém světě.

Rooibos roste pouze na malém území v Cederbergu v provincii Western Cape (Západní mys). Rostlina se vysazuje v únoru až březnu. První sklizeň je za půl roku. Poté se sbírá do vaků a drtí se. Listy prochází fermentací a získávají výraznou červenohnědou barvu. Vyrábí se také nefermentovaný "zelený" rooibos.

V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Vůně rooibosu je často popisována jako sladká (a to i bez přidání cukru) a mírně ořechová. Příprava rooibosového nálevu je v podstatě stejná jako příprava černého čaje s tím rozdílem, že vůně je vylepšená delším vařením. Získaný nápoj je červenohnědý, což vysvětluje, proč se rooibosu někdy říká "červený čaj".

Rooibos se stal velmi populárním v západních zemích, zvláště u zákazníků, kteří kladou důraz na zdravý životní styl, pro svůj velký obsah antioxidantů a minimum kofeinu.

Základem tohoto nápoje je směs jemných lístků rooibosu tvaru jehličí a aromatických rostlin, které mu dodávají chuť. Nápoj má charakteristickou tmavě červenou barvu a lehce nasládlou chuť.

Čaje rooibos obsahují vitamín C a řadu minerálních látek, například měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík. Stejně jako zelený a černý čaj obsahují směsi rooibos antioxidanty, a proto jsou součástí zdravého životního stylu. Šálek čaje rooibos (bez cukru) navíc neobsahuje žádné kalorie. Kromě toho čaje rooibos neobsahují kofein, a představují tak alternativní bezkofeinový nápoj, tudíž vhodný i pro děti, kojence a těhotné matky.

Díky jeho jedinečnému složení má popíjení rooibosu pozitivní vliv na lidi s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi.Rooibos také působí proti alergickým reakcím, zmenšuje ekzémy a podráždění kůže. Pozitivní vliv má také při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestech hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení. Pro jeho protizánětlivé účinky se používá v mnoha kosmetických přípravcích.

Soubor:Rooibos (Aspalathus linearis)PICT2813 .JPG

Soubor:Rooibos.jpg

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář