23. únor 2012 v 18.00 | rubrika: Chemické kyseliny
Lysin (zkratka Lys, K) patří k proteinogenním aminokyselinám. Společně s argininem a histidinem patří lysin do skupiny bazických aminokyselin neboli hexanových bází. Je kódován kodony AAA a AAG, průměrný výskyt v proteinech činí 5,9%. Lysin je pro člověka jednou z esenciálních aminokyselin, tzn. lidské tělo jej nedokáže samo |
přečteno: 26x | přidat komentář
|
21. únor 2012 v 17.17 | rubrika: Chemické kyseliny
Leucin (Leu, L) je jednou z dvaceti základních proteinogenních aminokyselin. Díky svému postrannímu řetězci se řadí mezi hydrofobní aminokyseliny. Patří mezi esenciální aminokyseliny a musí být proto přijímán v potravě. Některé proteiny, které interagují s DNA, obsahují helix bohatý na leucin (každá sedmá aminokyselina), který |
přečteno: 25x | přidat komentář
|
20. únor 2012 v 16.51 | rubrika: Chemické kyseliny
Taurin (neboli kyselina 2-aminoethansulfonová) patří mezi organické kyseliny a je významnou složkou žluči (v konjugátech s cholovými kyselinami – tzv. žlučové kyseliny). V nižších koncentracích ho lze najít prakticky ve většině živočišných tkáních.Taurin je derivátem aminokyseliny cysteinu a proto je někdy řazen k aminokyselinám, přestože postrádá karboxylovou |
přečteno: 21x | přidat komentář
|
20. únor 2012 v 14.26 | rubrika: Chemické kyseliny
Kyselina L-glutamová (symbol Glu nebo E) je kódovaná glukogenní neesenciální aminokyselina. V potravinářství se označuje kódem E 620. Její soli se nazývají glutamany (glutamáty). Vyrábí se průmyslově ve velkém množství hydrolýzou bílkovin a následným dělením směsi aminokyselin, zejména z hydrolyzátu kvasinek, pěstovaných na |
přečteno: 39x | přidat komentář
|
19. únor 2012 v 16.29 | rubrika: Chemické kyseliny
Kyselina asparagová (zkratka Asp nebo D) je biogenní aminokyselina. Obsahuje karboxylovou skupinu, je tudíž kyselá, polární a hydrofilní. V organismu se vyskytuje ve formě své konjugované zásady, která se nazývá aspartát. Kyselina asparagová je součástí bílkovin, během proteosyntézy je kódována triplety GAU a GAC. Kyselina |
přečteno: 64x | přidat komentář
|
16. únor 2012 v 15.51 | rubrika: Chemické kyseliny
Histidin (zkratky His nebo H) je jedna z nejběžnějších přírodních aminokyselin přítomných v proteinech. Ve smyslu výživy je u člověka považován histidin jako esenciální aminokyselina, ale většinou jen u dětí. Jeho kodóny jsou CAU a CAC. Histidin byl poprvé izolován německým lékařem Albrechtem Kosselem v roce 1896. V lidském těle funguje histidin jako prekurzor pro výrobu histaminu |
přečteno: 88x | přidat komentář
|
15. únor 2012 v 18.17 | rubrika: Chemické kyseliny
Glycin (Gly, G) je aminokyselina s nepolárním postranním řetězcem. Na rozdíl od ostatních nepolárních aminokyselin (Ala, Val, Leu,Ile, Pro, Met, Phe, Trp) však není jeho celkový charakter příliš nepolární. Jedná se o nejjednodušší z 22 proteinogenních (kódovaných) aminokyselin: Glycin jako jediná biogenní aminokyselina není opticky aktivní, neboť kvůli přítomnosti dvou vodíků na α uhlíku |
přečteno: 42x | přidat komentář
|
14. únor 2012 v 18.07 | rubrika: Chemické kyseliny
Glutamin (Gln, Q) je neesenciální biogenní aminokyselina, jedna z 22 aminokyselin, které se při translaci zabudovávají do nově vzniklých bílkovin. Kromě své úlohy jako součást proteinů má důležitou úlohu také při detoxikaci amoniaku a udržování dusíkové rovnováhy v organismu. Glutamin je zcela běžnou součástí proteinů a vyskytuje |
přečteno: 19x | přidat komentář
|
13. únor 2012 v 18.03 | rubrika: Chemické kyseliny
Fenylalanin (zkratka Pha, Pa, Phe, F) patří mezi kódované esenciální glukoplastické i ketoplastickéaminokyseliny (tzn. lidské tělo si ji neumí samo vyrobit). V čistém stavu je to bílá krystalická látka. Je velmi důležitý jako sloučenina, která slouží k tvorbě neurotransmiterů (přenašečů nervového vzruchu), tedy pro činnost nervové soustavy. |
přečteno: 36x | přidat komentář
|
12. únor 2012 v 17.45 | rubrika: Chemické kyseliny
Cystein (značka Cys nebo C) je v přírodě se vyskytující aminokyselina, která ve své molekule obsahuje thiololovou skupinu -SH. Název aminokyseliny cystein se v praxi zkracuje na Cys nebo písmeno C. Podílí se významně na struktuře bílkovin (tvoří disulfidové můstky) a na udržení přiměřeného oxidačně-redukčního prostředí v buňce. Vyskytuje se ve většině |
přečteno: 28x | přidat komentář
|