Lysin (zkratka Lys, K) patří k proteinogenním aminokyselinám. Společně s argininem a histidinem patří lysin do skupiny bazických aminokyselin neboli hexanových bází. Je kódován kodony AAA a AAG, průměrný výskyt v proteinech činí 5,9%.
Lysin je pro člověka jednou z esenciálních aminokyselin, tzn. lidské tělo jej nedokáže samo
Leucin (Leu, L) je jednou z dvaceti základních proteinogenních aminokyselin. Díky svému postrannímu řetězci se řadí mezi hydrofobní aminokyseliny. Patří mezi esenciální aminokyseliny a musí být proto přijímán v potravě.
Některé proteiny, které interagují s DNA, obsahují helix bohatý na leucin (každá sedmá aminokyselina), který
Taurin (neboli kyselina 2-aminoethansulfonová) patří mezi organické kyseliny a je významnou složkou žluči (v konjugátech s cholovými kyselinami – tzv. žlučové kyseliny). V nižších koncentracích ho lze najít prakticky ve většině živočišných tkáních.Taurin je derivátem aminokyseliny cysteinu a proto je někdy řazen k aminokyselinám, přestože postrádá karboxylovou
Kyselina L-glutamová (symbol Glu nebo E) je kódovaná glukogenní neesenciální aminokyselina. V potravinářství se označuje kódem E 620. Její soli se nazývají glutamany (glutamáty).
Vyrábí se průmyslově ve velkém množství hydrolýzou bílkovin a následným dělením směsi aminokyselin, zejména z hydrolyzátu kvasinek, pěstovaných na
Kyselina asparagová (zkratka Asp nebo D) je biogenní aminokyselina. Obsahuje karboxylovou skupinu, je tudíž kyselá, polární a hydrofilní. V organismu se vyskytuje ve formě své konjugované zásady, která se nazývá aspartát.
Kyselina asparagová je součástí bílkovin, během proteosyntézy je kódována triplety GAU a GAC. Kyselina
Histidin (zkratky His nebo H) je jedna z nejběžnějších přírodních aminokyselin přítomných v proteinech. Ve smyslu výživy je u člověka považován histidin jako esenciální aminokyselina, ale většinou jen u dětí. Jeho kodóny jsou CAU a CAC.
Histidin byl poprvé izolován německým lékařem Albrechtem Kosselem v roce 1896.
V lidském těle funguje histidin jako prekurzor pro výrobu histaminu
Glycin (Gly, G) je aminokyselina s nepolárním postranním řetězcem. Na rozdíl od ostatních nepolárních aminokyselin (Ala, Val, Leu,Ile, Pro, Met, Phe, Trp) však není jeho celkový charakter příliš nepolární. Jedná se o nejjednodušší z 22 proteinogenních (kódovaných) aminokyselin: Glycin jako jediná biogenní aminokyselina není opticky aktivní, neboť kvůli přítomnosti dvou vodíků na α uhlíku
Glutamin (Gln, Q) je neesenciální biogenní aminokyselina, jedna z 22 aminokyselin, které se při translaci zabudovávají do nově vzniklých bílkovin. Kromě své úlohy jako součást proteinů má důležitou úlohu také při detoxikaci amoniaku a udržování dusíkové rovnováhy v organismu.
Glutamin je zcela běžnou součástí proteinů a vyskytuje
Fenylalanin (zkratka Pha, Pa, Phe, F) patří mezi kódované esenciální glukoplastické i ketoplastickéaminokyseliny (tzn. lidské tělo si ji neumí samo vyrobit). V čistém stavu je to bílá krystalická látka. Je velmi důležitý jako sloučenina, která slouží k tvorbě neurotransmiterů (přenašečů nervového vzruchu), tedy pro činnost nervové soustavy.
Cystein (značka Cys nebo C) je v přírodě se vyskytující aminokyselina, která ve své molekule obsahuje thiololovou skupinu -SH. Název aminokyseliny cystein se v praxi zkracuje na Cys nebo písmeno C. Podílí se významně na struktuře bílkovin (tvoří disulfidové můstky) a na udržení přiměřeného oxidačně-redukčního prostředí v buňce. Vyskytuje se ve většině
Asparagin (zkratky: Asn, N) je jednou z 22 proteinogenních aminokyselin. Jedná se o amidkyseliny asparagové (Asp, D). Řadí se mezi polární aminokyseliny (aminokyseliny s polárním postranním řetězcem).
Základní údaje:
Arginin (zkratka Arg nebo R) je biogenní aminokyselina obsahující bazickou guanidinovou skupinu. Patří mezi tzv. semiesenciální aminokyseliny, je esenciální jen v době růstu. Během proteosyntézy je kódována triplety CGU, CGC, CGA, CGG, AGA a AGG.
Arginin je součástí bílkovin, je intermediátemornitinového cyklu, ve kterém je
Alanin (Ala,A) je nepolární, neesenciální α-aminokyselina. Na jeho α-uhlík je navázána metylová skupina což z něj dělá jednu z nejjednodušších α-aminokyselin. Alanin je vůbec nejobvyklejší aminokyselinou v proteinech.
Alanin v lidském těle |
Kyselina vinná (kyselina 2,3-dihydroxybutandiová, někdy kyselina dihydroxyjantarová), sumární vzorec HOOCCH(OH)CH(OH)COOH, je bezbarvá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, kyselé chuti. Vyskytuje se ve třech prostorových izomerech:
Kyselina teichoová či též teikoová je označení pro polysacharidy složené z glycerolfosfátů či ribitolfosfátů navázaných přes fosfodiesterové vazby. Jsou hlavní součástí buněčné stěny mnohých bakterií.
Existuje množství teichoových kyselin,některé se liší navázanými skupinami (cukry, aminokyselinami). Někdy se na jejich základě
Kyselina šťavelová je karboxylová (organická) kyselina. Jedná se o nejjednodušší dikarboxylovou kyselinu. Systematický název kyseliny šťavelové je kyselina ethandiová. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Najdeme ji například v jahodách, ve větším množství je obsažená ve šťavelu a šťovíku. Soli kyseliny šťavelové se nazývají
Kyselina stearová je jedna z mnoha organických (karboxylových) kyselin. Její vzorec je C17H35COOH. Je to vyšší mastná kyselina. To znamená, že její estery s glycerolem jsou složkami tuků.
Kyselina stearová je obsažena v přirozených tucích. Je bezbarvá. Její hustota je 941 kg/m3 a její molární
Kyselina propionová (systematický název propanová kyselina) je přirozeně se vyskytující karboxylová kyselina s chemickým vzorcem CH3CH2COOH. V čistém stavu jde o bezbarvou kapalinu s dráždivým zápachem. Anion CH3CH2COO− a příslušné soli a estery kyseliny propionové jsou známy jako propionáty (nebo propanoáty).
Kyselina peroctová (též kyselina peroxooctová, kyselina peroxyoctová, systematický název kyselina peroxyethanová PAA) je chemická sloučenina ze skupiny organických peroxidů, sumární vzorec C2H4O3. Je to čirá bezbarvá kapalina s charakteristickým ostrým octovým zápachem. Má silný oxidační potenciál a je silnou žíravinou.
Kyselina permravenčí (též kyselina peroxymravenčí, formylhydroperoxid nebo PFA; systematický název je kyselina peroxymethanová) je chemická sloučenina se