Květák

28. březen 2012 | 16.35 | rubrika: Ovoce a zelenina

Květák neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství.

Úspěch odvisí kromě fyzikálních podmínek především od výsevu

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 14x

Kaki

26. březen 2012 | 14.58 | rubrika: Ovoce a zelenina

Kaki, tomel, churma, někdy také kakichurma nebo jam, anglicky nebo německy také asijský nebo japonský persimmon, sharonské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená "Diovo ovoce". Sharon fruite je obchodní značka pro ovoce,

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 56x

Kedluben

24. březen 2012 | 15.32 | rubrika: Ovoce a zelenina

Pěstuje se pro svou stonkovou hlízu, bulvu, buď světle či tmavě zelenou nebo červenou. Jíst se mohou také i povařené mladé listy. Jsou rostliny rané i pozdní. Nejčastější vadou je dřevnatost a pukání, hlavně při nepravidelné zálivce. Pro rychlení se používá pěstování ve foliových krytech.Při její přípravě nezapomínáme ani na malé středové lístečky, které jemně nakrájené

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 17x

Kokos

23. březen 2012 | 17.58 | rubrika: Ovoce a zelenina

Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plodkokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 11x

Oliva

22. březen 2012 | 16.30 | rubrika: Ovoce a zelenina

Oliva je plodem olivovníku, jehož kolébkou je Asie. Dnes se s ním běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých.

Vyrábí se z nich velmi kvalitní

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 10x

Hruška

20. březen 2012 | 17.23 | rubrika: Ovoce a zelenina

Hruška je ovoce, plod hrušně, který je malvice. Plody vyšlechtěných odrůd jsou jedlé a chutné.

Tyto šťavnaté plody vyšlechtěných odrůd se podle doby dozrávání respektive sklizně dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle. Hrušky je možno skladovat, nevydrží ale tak dlouho

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 21x

Kapusta

19. březen 2012 | 13.43 | rubrika: Ovoce a zelenina

Kapusta neboli brukev je košťálová dvouletá zelenina. Prvním zmínky z historie kapusty jsou ze Středozemní kultury. Kapustu pěstovali již Egypťané, kteří znali jednoduché druhy kapusty. Dále se pak v historii lidstva kapusta objevuje koncem středověku. V 16. a 17. století už se vědělo o kapustě a jejích blahodárných účincích na lidský organismus. V té době už se

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 14x

Chřest

17. březen 2012 | 15.10 | rubrika: Ovoce a zelenina

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově též "špargl", je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité (Asparagaceae). V některých starších taxonomických systémech byl řazen do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.).

Jedná se o vytrvalou, asi 40-150 cm vysokou, bylinu s krátkým dřevnatým oddenkem.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 13x

Grapefruit

17. březen 2012 | 13.48 | rubrika: Ovoce a zelenina

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi nebo Citrus × paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu.

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý,

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 10x

Dýně

16. březen 2012 | 13.42 | rubrika: Ovoce a zelenina

Dýně je lidový název nejčastěji pro tykev turek (nazývanou také dýně obecná, latinsky: Cucurbita pepo, nejčastěji varieta pepo) nebo tykev velkoplodou (nazývanou také dýně velkoplodá, latinsky: Cucurbita maxima).Jedná se nejčastěji o zeleninu oranžové barvy z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae).Jedná se o jednoletou popínavou rostlinu původem z Latinské Ameriky.Do Evropy

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 15x

Granátové jablko

15. březen 2012 | 13.49 | rubrika: Ovoce a zelenina

Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod granátovníku obecného (Punica granatum, jiný název marhaník granátový). Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.

Granátové jablko je až 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 15x

Curuba

14. březen 2012 | 13.48 | rubrika: Ovoce a zelenina

Curuba je exotické ovoce vyskytující se v tropické Jižní Americe konkrétně v Andách. Dnes se již díky cestování rozšířila i do Evropy, kde jí vyhovuje spíše prostředí skleníků. Jedná se o malé aromatické ovoce, které má tenkou slupku a růžovo-oranžovou rosolovitou dřeň s velkým počtem drobných jader, která se dají konzumovat. Jeho chuť je jemně nakyslá.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 24x

Česnek

13. březen 2012 | 16.37 | rubrika: Ovoce a zelenina

Česnek kuchyňský (Allium sativum) je druh zeleniny z čeledi česnekovitých, někteří autoři ho přiřazují do čeledi liliovitých v širším pojetí (Liliaceae s.l.).

Jedná se o (spíše jen teoreticky) vytrvalou rostlinu, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí. Cibule se dělí na několik dužnatých šupin (stroužků), které jsou

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 8x

Etrog

12. březen 2012 | 15.10 | rubrika: Ovoce a zelenina

Etrog (hebrejsky: אתרוג‎‎) je citrusový plod připomínající citrón, používaný při rituálu během svátku Sukot. Jedná se o nejdůležitější ze čtyř druhů (arba'a minim), používaných během tohoto svátku. V Bibli je označen jako plod božského stromu (hebrejsky: pri ec hadar).

Do diaspory se dováží

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 11x

Cibule

11. březen 2012 | 15.07 | rubrika: Ovoce a zelenina

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulovitá zelenina z čeledi česnekovitých.
Jedná se o dvouletou až vytrvalou (spíše jen teoreticky) rostlinu, na bázi s velkou cibulí. Stonek je dosti robustní, dole až 3 cm v průměru, je dutý. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné, polooblé se souběžnou žilnatinou. Květy jsou oboupohlavné,

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 10x

Durian

10. březen 2012 | 15.03 | rubrika: Ovoce a zelenina

Durian (Durio Adans.), je rod tropických stromů v čeledi bavlníkovité (Bombacaceae). Mezi třiceti druhy durianu je známo devět, které plodí jedlé ovoce. Některé další druhy nejsou dobře prozkoumány.

Jako durian je u nás znám především plod stromu

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 18x

Datle

9. březen 2012 | 15.04 | rubrika: Ovoce a zelenina

Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou charakteristické nízkým obsahem vody a naopak až ze 70 % tvořeny sacharidy. Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B.Jedná se o bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus.

V subtropických

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 19x

Citron

8. březen 2012 | 13.42 | rubrika: Ovoce a zelenina

Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka.

Mohou být od tmavě, přes světle zelené až do žluta.

Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (45-50 mg/100 g) a přibližně kolem 87 % vody,proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů,

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 13x

Cuketa

7. březen 2012 | 15.03 | rubrika: Ovoce a zelenina

Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu vznikla šlechtěním v Itálii. Běžnou odrůdou cukety je například Cucurbita pepo ´Nefertiti´.

Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 20x

Borůvka

6. březen 2012 | 15.06 | rubrika: Ovoce a zelenina

Borůvka je plod Brusnice burůvky (Vaccinium myrtillus L.). Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají až od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později. Při podrobnějším zkoumání v nich nalezneme mnoho drobných semen.

Je možno je jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 9x

Broskev

5. březen 2012 | 16.08 | rubrika: Ovoce a zelenina

Broskev je druh ovoce ze skupiny peckovice, který roste na stromu broskvoň obecná. Jedná se o měkký plod tvořený peckou, která je uprostřed. Okolo ní se nachází sladká dužnina přibližně oranžové barvy obsahující vysoký podíl vody. Ohraničena je jedlou slupkou, která má narůžovělou až načervenalou barvu, pokud je plod zralý. Často je slupka chráněna drobným chmýřím, které se odstraňuje omytím ovoce

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 18x

Brokolice

5. březen 2012 | 15.24 | rubrika: Ovoce a zelenina

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jedlá rostlina druhu Brukev zelná (Brassica oleracea), která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Je to jednoletá i dvouletá rostlina. Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená.

Brokolice je bohatá na

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 11x

Banán

4. březen 2012 | 16.39 | rubrika: Ovoce a zelenina

Banán je protáhlé ovoce (technicky epigeická bobule) a plod banánovníku, který je velice žádanou komoditou produkovanou zemědělci tropických zemí. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 125-200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru. Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 9x

Avokádo

3. březen 2012 | 15.01 | rubrika: Ovoce a zelenina

Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 15x

Artyčok

2. březen 2012 | 16.26 | rubrika: Ovoce a zelenina

Artyčok (Cynara scolymus) je teplomilná trvalka s lodyhou přesahující jeden metr. Přízemní listy rostou v růžici, jsou lodyžní, střídavé, velké, šťavnaté, široce vejčité, peřenoklané. Plodem je nažka.

Artyčoku se daří v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod -10 stupňů Celsia.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 11x

Ananas

2. březen 2012 | 15.01 | rubrika: Ovoce a zelenina

Ananas (podle španělského ananás, potažmo původního slova jihoamerických indiánů anana) je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. V současnosti jsou nejen na českém trhu k dostání ananasy označované jako 'Extra

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 29x

Zelenina

1. březen 2012 | 15.15 | rubrika: Ovoce a zelenina

Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno.

Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé její druhy se využívají

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 12x

Ovoce

1. březen 2012 | 14.21 | rubrika: Ovoce a zelenina

Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Starořímskou bohyní ovoce či ovocnářství byla Pomona, jinak chápaná jako personifikace ovoce. Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů. Hlavní složkou ovoce je voda a sacharidy. Obsah bílkovin

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0.00 (0x) | přečteno: 12x