Květák neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství.
Úspěch odvisí kromě fyzikálních podmínek především od výsevu
Kaki, tomel, churma, někdy také kakichurma nebo jam, anglicky nebo německy také asijský nebo japonský persimmon, sharonské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená "Diovo ovoce". Sharon fruite je obchodní značka pro ovoce,
Pěstuje se pro svou stonkovou hlízu, bulvu, buď světle či tmavě zelenou nebo červenou. Jíst se mohou také i povařené mladé listy. Jsou rostliny rané i pozdní. Nejčastější vadou je dřevnatost a pukání, hlavně při nepravidelné zálivce. Pro rychlení se používá pěstování ve foliových krytech.Při její přípravě nezapomínáme ani na malé středové lístečky, které jemně nakrájené
Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plodkokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou
Oliva je plodem olivovníku, jehož kolébkou je Asie. Dnes se s ním běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých.
Vyrábí se z nich velmi kvalitní
Hruška je ovoce, plod hrušně, který je malvice. Plody vyšlechtěných odrůd jsou jedlé a chutné.
Tyto šťavnaté plody vyšlechtěných odrůd se podle doby dozrávání respektive sklizně dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle. Hrušky je možno skladovat, nevydrží ale tak dlouho
Kapusta neboli brukev je košťálová dvouletá zelenina. Prvním zmínky z historie kapusty jsou ze Středozemní kultury. Kapustu pěstovali již Egypťané, kteří znali jednoduché druhy kapusty. Dále se pak v historii lidstva kapusta objevuje koncem středověku. V 16. a 17. století už se vědělo o kapustě a jejích blahodárných účincích na lidský organismus. V té době už se
Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově též "špargl", je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité (Asparagaceae). V některých starších taxonomických systémech byl řazen do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.).
Jedná se o vytrvalou, asi 40-150 cm vysokou, bylinu s krátkým dřevnatým oddenkem.
Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi nebo Citrus × paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu.
Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý,
Dýně je lidový název nejčastěji pro tykev turek (nazývanou také dýně obecná, latinsky: Cucurbita pepo, nejčastěji varieta pepo) nebo tykev velkoplodou (nazývanou také dýně velkoplodá, latinsky: Cucurbita maxima).Jedná se nejčastěji o zeleninu oranžové barvy z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae).Jedná se o jednoletou popínavou rostlinu původem z Latinské Ameriky.Do Evropy
Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod granátovníku obecného (Punica granatum, jiný název marhaník granátový). Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.
Granátové jablko je až 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest
Curuba je exotické ovoce vyskytující se v tropické Jižní Americe konkrétně v Andách. Dnes se již díky cestování rozšířila i do Evropy, kde jí vyhovuje spíše prostředí skleníků. Jedná se o malé aromatické ovoce, které má tenkou slupku a růžovo-oranžovou rosolovitou dřeň s velkým počtem drobných jader, která se dají konzumovat. Jeho chuť je jemně nakyslá.
Česnek kuchyňský (Allium sativum) je druh zeleniny z čeledi česnekovitých, někteří autoři ho přiřazují do čeledi liliovitých v širším pojetí (Liliaceae s.l.).
Jedná se o (spíše jen teoreticky) vytrvalou rostlinu, na bázi se složenou stlačeně kulovitou cibulí. Cibule se dělí na několik dužnatých šupin (stroužků), které jsou
Etrog (hebrejsky: אתרוג) je citrusový plod připomínající citrón, používaný při rituálu během svátku Sukot. Jedná se o nejdůležitější ze čtyř druhů (arba'a minim), používaných během tohoto svátku. V Bibli je označen jako plod božského stromu (hebrejsky: pri ec hadar).
Do diaspory se dováží
Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulovitá zelenina z čeledi česnekovitých.
Jedná se o dvouletou až vytrvalou (spíše jen teoreticky) rostlinu, na bázi s velkou cibulí. Stonek je dosti robustní, dole až 3 cm v průměru, je dutý. Listy jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné, polooblé se souběžnou žilnatinou. Květy jsou oboupohlavné,
Durian (Durio Adans.), je rod tropických stromů v čeledi bavlníkovité (Bombacaceae). Mezi třiceti druhy durianu je známo devět, které plodí jedlé ovoce. Některé další druhy nejsou dobře prozkoumány.
Jako durian je u nás znám především plod stromu
Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou charakteristické nízkým obsahem vody a naopak až ze 70 % tvořeny sacharidy. Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B.Jedná se o bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus.
V subtropických
Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka.
Mohou být od tmavě, přes světle zelené až do žluta.
Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (45-50 mg/100 g) a přibližně kolem 87 % vody,proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů,
Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu vznikla šlechtěním v Itálii. Běžnou odrůdou cukety je například Cucurbita pepo ´Nefertiti´.
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu
Borůvka je plod Brusnice burůvky (Vaccinium myrtillus L.). Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají až od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později. Při podrobnějším zkoumání v nich nalezneme mnoho drobných semen.
Je možno je jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč
Broskev je druh ovoce ze skupiny peckovice, který roste na stromu broskvoň obecná. Jedná se o měkký plod tvořený peckou, která je uprostřed. Okolo ní se nachází sladká dužnina přibližně oranžové barvy obsahující vysoký podíl vody. Ohraničena je jedlou slupkou, která má narůžovělou až načervenalou barvu, pokud je plod zralý. Často je slupka chráněna drobným chmýřím, které se odstraňuje omytím ovoce
Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jedlá rostlina druhu Brukev zelná (Brassica oleracea), která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Je to jednoletá i dvouletá rostlina. Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená.
Brokolice je bohatá na
Banán je protáhlé ovoce (technicky epigeická bobule) a plod banánovníku, který je velice žádanou komoditou produkovanou zemědělci tropických zemí. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 125-200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru. Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku.
Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu
Artyčok (Cynara scolymus) je teplomilná trvalka s lodyhou přesahující jeden metr. Přízemní listy rostou v růžici, jsou lodyžní, střídavé, velké, šťavnaté, široce vejčité, peřenoklané. Plodem je nažka.
Artyčoku se daří v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod -10 stupňů Celsia.
Ananas (podle španělského ananás, potažmo původního slova jihoamerických indiánů anana) je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. V současnosti jsou nejen na českém trhu k dostání ananasy označované jako 'Extra
Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno.
Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Některé její druhy se využívají
Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Starořímskou bohyní ovoce či ovocnářství byla Pomona, jinak chápaná jako personifikace ovoce. Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů. Hlavní složkou ovoce je voda a sacharidy. Obsah bílkovin